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PROBATE OF WILLS EXECUTED ABROAD 

 

Probate is the act of presenting a last will and testament before a competent court for the purpose of 

having the same approved and allowed before any property can be transferred by way of inheritance.  

Article 838 of the Civil Code states that, “No will shall pass either real or personal property unless it is 

proved and allowed in accordance with the Rules of Court.” 

 

The purpose of probate is to determine whether a person who possessed testamentary capacity 

executed his last will and testament in accordance with law.   

 

One of the eventual effects of migration is the change in citizenship of a migrant through a process 

called naturalization. He begins to acquire his new status as a citizen of the host country the moment he 

takes his oath of citizenship.   

 

What if he still owns pieces of property in the Philippines and bequeaths them through a last will and 

testament executed in his adopted country?  Will the document be required to undergo probate both in 

his adopted country and the Philippines? 

 

This question is addressed by the following case. 

 

Ramona was a naturalized US Citizen who died single and childless. In her will which was executed in the 

State of California, she appointed her brother Simeon to be the executor of her will for she had 

properties in the Philippines and the US. 

 

Ramona’s other brother, Emilio, filed a petition for probate with the trial court in Bulacan and asked to 

be the special administrator of Ramona's estate upon the request of Simeon. The petition was opposed 

by Ramona's nephews, Mario and Benigno, claiming that Ramona's will cannot be allowed probate in 

the Philippines because it has yet to be probated in the US, which was the place of execution of the will. 

 

Are Mario and Benigno correct? 

 

NO. 

 

The Supreme Court ruled that, “our laws do not prohibit the probate of wills executed by foreigners 

abroad although the same have not as yet been probated and allowed in the countries of their 

execution. A foreign will can be given legal effects in our jurisdiction.  Article 816 of the Civil Code states 

that the will of an alien who is abroad produces effect in the Philippines if made in accordance with the 

formalities prescribed by the law of the place where he resides, or according to the formalities observed 

in his country.” 

 



Section 1, Rule 73 of the 1997 Rules of Civil Procedure provides that if the decedent is an inhabitant of a 

foreign country, the RTC of the province where he has an estate may take cognizance of the settlement 

of such estate. Rule 76 further states that the executor, devisee, or legatee named in the will, or any 

other person interested in the estate, may, at any time after the death of the testator, petition the court 

having jurisdiction to have the will allowed.  

 

Our rules require merely that the petition for the allowance of a will must show, so far as known to the 

petitioner: (a) the jurisdictional facts; (b) the names, ages, and residences of the heirs, legatees, and 

devisees of the testator or decedent; (c) the probable value and character of the property of the estate; 

(d) the name of the person for whom letters are prayed; and (e) if the will has not been delivered to the 

court, the name of the person having custody of it. Jurisdictional facts refer to the fact of death of the 

decedent, his residence at the time of his death in the province where the probate court is sitting, or if 

he is an inhabitant of a foreign country, the estate he left in such province. 

 

Clearly, the rules do not require proof that the foreign will has already been allowed and probated in the 

country of its execution. 

 

Besides, according to the Supreme Court, Mario and Benigno’s stand is fraught with impractically. If the 

instituted heirs do not have the means to go abroad for the probate of the will, it is as good as depriving 

them outright of their inheritance, since our law requires that no will shall pass either real or personal 

property unless the will has been proved and allowed by the proper court. (G.R. No. 169144, JANUARY 

26, 2011) 

 


